Sepet
Üyelere Özel Sürpriz İndirimler     ⭐️    Fırsatları Görmek için Hemen Üye Ol    🌿    Etik ve Sürdürülebilir Alışveriş Platformu Createrra    🤍    #DoğayaSaygılıAlışveriş 🌍

Sıfır Atık | Createrra


SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN SIFIR ATIK


Sürdürülebilir bir dünya için en değerli konulardan biri: Sıfır Atık! Son yıllarda oldukça popülerleşen sıfır atık konusu, çeşitli projelerle desteklense bile hala oldukça yüzeysel bir şekilde anılıyor. Özellikle plastik tüketimiyle alakalı yapılan araştırmalar, genel olarak bir farkındalığın kıvılcımı oldu. Belgeseller, kitaplar ve bazı aktivist kişilerin yaptığı çalışmalar sayesinde bugün sıfır atık konusu daha çok gündemde. Ancak bu elbette yeterli değil…


Konuyu biraz daha derin olarak ele alalım. Atık nedir? Kullanılmış, görevini tamamlamış, artık istenmeyen ve çevreye zarar verme ihtimali bulunan maddelerdir. Ne yazık ki insanlık, yüzyıllardır ürettikleriyle dünyayı bir çöplüğe dönüştürdü. Bugün kara kıtalarında ciddi anlamda atık problemiyle karşı karşıyayız. Ancak bu madalyonun sadece görünen yüzü… Dünyaya hayat veren okyanuslarda durum çok daha kötü. Denizler ve okyanuslar, plastik başta olmak üzere sayısız atıkla dolu. Bu atıklar ekosistemlere, yaşam alanlarına ciddi zarar veriyor. Mikroplastikler her yanı sardı. Her insan yılda bir miktar mikroplastik tüketiyor, ancak farkında bile değil. Daha da kötüsü, kısacık bir zamanda atık olacak ürünleri hala üretmeye devam ediyoruz. Hem de milyarlarcasını! Üstelik bu ürünlerin pek çoğu doğada kolayca ayrışmayan malzemelerden yapılıyor. Düşünün, en az 400-500 yıl daha bu dünyada kalacak malzemeler ile her gün sayısız ürün ortaya çıkıyor. Neden mi? Tüketim alışkanlıklarımız yüzünden…


Sıfır atık konusunu bu sebeple bir etik değere dönüştürmeye karar verdik. Mevcut tüketim alışkanlıklarını değiştirerek, üretim süreçlerinde de bir fark yaratabileceğimize inanıyoruz. Sıfır atık %100 olarak gerçekleştirilmesi zor bir konsept, biliyoruz. Ancak sıfır atık yaklaşımının kendisi bile bunu öğütlüyor, ona yaklaşabildiğiniz kadar yaklaşın…


Çevre ve Atık Yönetimi

Elbette sıfır atık başarıya ulaşsın istiyorsak, önce büyük kurumların buna liderlik etmesi gerekir. Çevre ve atık yönetiminin başta devletlerin, daha sonra dev firmaların gündeminde olması gerekir. Öyle de zaten, yine de aynı problemlerle yıllardır mücadele etmeye devam ediyoruz. Dolayısıyla çözüm, bizden, sizden doğacak. Kümülatif gerçekleştirilmese de her insan kendi çevre ve atık yönetimini hayata geçirebilir. Zorunda kalmadıkça paketli gıda almamak, satın alınan ürünleri kendi kabınızla temin etmek, atıkları ayrıştırmak ve geri dönüştürülebilir olanları geri dönüşüme yollamak… Bunlar yapılabileceklerden sadece birkaçı. Her birey, kendi çevre ve atık yönetimini gerçekleştirirse eğer, bu toplulukları oluşturur. Toplulukların hareketi de tüketimi ve dolayısıyla üretimi değiştirebilir. Bu yüzden, cevap sensin. Biziz. Bu sonu gelmez atık problemini önlemek, azatlmak hepimizin görevi. Tekrar kullanımı yaygınlaştırmak, geri dönüşümü dünyanın her yerine yaymak, hepimizin görevi. 

Sıfır atık, ona ne kadar yaklaşırsanız, o kadar iyidir. 

Yeni Başlayanlar için Sıfır Atık Yaklaşımı Nedir?

Peki nedir bu sıfır atık yaklaşımı? Biraz detaylandıralım mı? Dedik ya, ona ne kadar yaklaşırsanız o kadar iyidir diye. Neden mi? Çünkü sıfır atık bir hedeftir. İsrafın önüne geçmek, kaynakları daha verimli kullanmak, atık oluşum sebeplerini incelemek ve minimize etmek, oluşan atıkların geri dönüşümünü sağlamak... Her biri sıfır atık felsefesi kapsamında gerçekleştirilmeye çalışan hedeflerdir. Aslında sıfır atık, bu hedeflerin kesişim kümesidir. 

%100 sıfır atık olmak günümüz koşullarında oldukça zor. Bunun için daha çok zaman var, biliyoruz. Çünkü %100 sıfır atık olmak için dünya genelinde ciddi bir değişim baş göstermeli. Ancak bu değişimin öncüsü, bugün sıfır atık olmak için ona yaklaşmaya çalışanlar olacak. Sıfır atık felsefesinin kendisi de bunu öğütler. Mevcut koşullar altında yapabildiğinizin en iyisini yapın. 

Yeni başlayanlar oldukça basit adımlarla bile çok şey değiştirebilirler. Sıfır atık bir süreçtir. İlk adımı attıktan sonra zamanla gittikçe daha çok sıfır atık anlayışına yaklaştığınızı göreceksiniz. Biraz neler yapabileceğinize bakalım.

Sıfır Atık Ev

Yani kısaca, sadeleşmek. Daha az atık, daha az çöp, daha çok geri dönüşüm. Sıfır atık yaklaşmının 5 başlığıyla sizleri tanıştıralım. 

Düşün ve reddet. Gerekli değilse tüketmek zorunda değilsin. Daha az tüket, azalt. Kullanımını ve enerji kaybını düşür. Değerlendir, yeniden kullan. Tekrar tekrar üretim döngüsünün içine girmesini sağlar. Geri dönüştür. Hammaddelerin yeniden kullanımını teşvik et. Dönüştür, doğaya geri ver. Organik çıktıları doğanın döngüsüyle buluştur.

Aslında denklem basit, onu uygulamak için pek çok yol da var. Bize tek düşen onu gerçeğe dönüştürmek. 

Sıfır Atık için Çantanızda Bulunması Gereken Kit

Sıfır atık yaklaşımında derinleştikçe, daha az atık çıkartmak için yeni yollar keşfedeceksiniz. Bu yollarla birlikte aslında her gün kullandığınız pek çok ürünün ne kadar gereksiz olduğunu fark edeceksiniz. Çünkü sürdürülebilir alternatifler her zaman vardır! Cam kavanozlar, bardaklar, tekrar kullanılabilir yemek paketleme gereçleri, saklama kapları, su şişeleri ve çok daha fazlası! 

Sıfır atık için herkesin çantasında bulundurması gereken sabit bir kit yok, sizin neye ihtiyacınız var? Sorulması gereken soru bu. Peki ihtiyacınız olan ve sürekli kullandığını ürünlerin sıfır atık alternatiflerine ulaşabiliyor musunuz? Cevabınız evetse çok iyi yoldasınız. Kendi kitinizi oluşturun, sıfır atık felsefesinde derinleşin, yeni yollar arayın, başkalarına ilham olun.

Tüketim alışkanlıklarını değiştirmek kolay değil, biliyoruz. Ancak bir yerden başlamak gerekiyor. Createrra çatısı altında oluşturduğumuz sıfır atık etik değeri ile bu yolculuğa katkı sağlamak istiyoruz. 2030 hedefimiz olan tüm sürdürülebilir konsepte giden yolda, sıfır atık en kritik basamaklardan biri. Sizinle beraber, tamamen sıfır atık olma yolculuğunda ileriye atılmak istiyoruz. Başaracağız.